Ukusna, nežna i sočna čokoladna torta. Jednostavna za pripremu...
Potrebno je:
230 gr brašna
65 gr kakaa
280 gr šećera
Prstohvat soli
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
60 gr margarina
2 veća jaja
260 ml mleka
60 ml ulja
Ganaš:
100 ml slatke pavlake
100 gr tamne čokolade ( za kuvanje )
U posudu za mućenje staviti brašno, kakao, šećer, so, prašak za pecivo, vanilin šećer, margarin, jaja, mleko i sve dobro umutiti mikserom dok ne postane glatko i ujednačeno. Na kraju dodati ulje i još malo mutiti da se dobro izmeša i dobije sjaj.
U dublju tepsiju, kalup ili šerpu prečnika 20 - 22 cm staviti na dno papir za pečenje. Dobro podmazati margarinom dno i stranice posude. Umućenu smesu prebaciti u posudu za pečenje, poravnati i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 60 - 70 minuta.
Čačkalicom ili nekim dužim štapićem proveriti da li je torta pečena ubodom u sredinu. Ako nema testa na štapiću torta je pečena.
Pečenu tortu ostaviti da se ohladi na 1 sat. Izvaditi iz kalupa pa gornji sloj torte odrezati i usitniti, napraviti mrvice.
Pripremiti ganaš tako što će te zagrejati malo slatku pavlaku, ubaciti čokoladu i dobro izmešati da se čokolada skroz istopi. Preliti preko torte, poravnati pa premazati i sa strane. Lagano kašikom nabaciti mrvice sa strane oko torte. Ostaviti da se dobro ohladi na par sati i poslužiti. Nezaboravan ukus... Prijatno!
Comments