top of page
Writer's pictureTatijana Zivkovic

ČOKOLADA TORTA

Updated: Mar 12, 2023

Ukusna, nežna i sočna čokoladna torta. Jednostavna za pripremu...


Potrebno je:

230 gr brašna

65 gr kakaa

280 gr šećera

Prstohvat soli

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

60 gr margarina

2 veća jaja

260 ml mleka

60 ml ulja


Ganaš:

100 ml slatke pavlake

100 gr tamne čokolade ( za kuvanje )


U posudu za mućenje staviti brašno, kakao, šećer, so, prašak za pecivo, vanilin šećer, margarin, jaja, mleko i sve dobro umutiti mikserom dok ne postane glatko i ujednačeno. Na kraju dodati ulje i još malo mutiti da se dobro izmeša i dobije sjaj.

U dublju tepsiju, kalup ili šerpu prečnika 20 - 22 cm staviti na dno papir za pečenje. Dobro podmazati margarinom dno i stranice posude. Umućenu smesu prebaciti u posudu za pečenje, poravnati i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 60 - 70 minuta.

Čačkalicom ili nekim dužim štapićem proveriti da li je torta pečena ubodom u sredinu. Ako nema testa na štapiću torta je pečena.



Pečenu tortu ostaviti da se ohladi na 1 sat. Izvaditi iz kalupa pa gornji sloj torte odrezati i usitniti, napraviti mrvice.




Pripremiti ganaš tako što će te zagrejati malo slatku pavlaku, ubaciti čokoladu i dobro izmešati da se čokolada skroz istopi. Preliti preko torte, poravnati pa premazati i sa strane. Lagano kašikom nabaciti mrvice sa strane oko torte. Ostaviti da se dobro ohladi na par sati i poslužiti. Nezaboravan ukus... Prijatno!






2,350 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page