Hrskava i sočna baklava. Veoma lak i zanimljiv način za spremanje.
Potrebno je:
1 kg tankih kora
400 - 500 gr mlevenih oraha
150 gr rastopljenog maslaca ili margarina
Za agdu ( preliv ):
1 kg šećera
800 ml vode
1 limun
Ovisno od pakovanja kora. Ako su kore kockasto sklopljene, onda lagano otvoriti, poravnati i urolati. Ako su već pakovane kao rolat onda samo tako urolane iseći na dva mesta da bi dobili tri jednaka dela.
Svaki deo razmotati, staviti jedan preko drugi i složiti na polovinu vlažne kuhinjske krpe. Drugom polovinom krpe preklopiti i pokriti isečene kore da malo odmeknu. Ostaviti tako 10 - ak minuta.
Staviti šećer u šerpu, doliti vodu, izmešati da se šećer rastopi i staviti da se kuva. Limun iseći na kriške ili krugove pa dodati u šećer ( malo iscediti neku krišku ). Kad počne da ključa, kuvati oko 15 - 20 minuta na laganoj vatri. Ostaviti da se ohladi.
Uzimati po dva isečena lista kora ( posle svakog uzimanja kora , ostatak uvek pokrivati krpom ), po sredini posipati mlevenim orasima i sklapati kao harmoniku. Krajeve lagano sa obadve strane preklopiti prema unutra ( ja ovde držim jednom rukom, drugom slikam ) sastaviti da ne ispada fil i redjati u pleh. Ponavljati postupak dok imate materijala.
Otopiti maslac ili margarin pa četkom premazati svaku baklavu da ne ostane suva.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.
Ostaviti 5 - 6 minuta da se prohladi pa posipati hladnim sirupom. Može se poslužiti odmah ali najbolje je ostaviti 3- 4 sata da dobro upije sirup. Prijatno!
Comments