top of page
Writer's pictureTatijana Zivkovic

DOMAĆA VEKNA HLEBA

Potrebno je:

1 kg brašna + oko 200 gr za izradu

1 kockica svežeg kvasca ( 50 gr )

1 kašičica šećera

1 kašika soli

2 - 3 kašike ulja

700 ml mlake vode


U malu posudu izmrviti kvasac,sipati malo mlake vode, dodati kašičicu šećera i jednu kašiku brašna. Izmešati i ostaviti par minuta da prikaže mehuriće.

U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati so, ulje i mlaku vodu. Za početak ako vam je lakše promešati kašikom. Uz postepeno dodavanje preostalog brašna, rukom umesiti meko testo. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste i duplira svoju zapreminu.

Na radnu površinu posipati malo brašna pa izručiti nadošlo testo. Malo premesiti pa podeliti na 3 - 4 dela. Svaki deo malo rastanjiti u pravougaonik, urolati kao palačinku pa staviti u podmazani pleh. Oštrim nožem zaseći na nekoliko mesta, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti oko 30 minuta da naraste.

Veknice po malo poprskati vodom pa staviti u zagrejanoj rerni na 220 stepeni i peći oko 40 - 45 minuta zavisno od rerne.

Pečene veknice hleba izvaditi iz rerne, prekriti krpom, ostaviti da se prohlade pa izvaditi iz pleha.

Ništa lepše od mirisa domaćeg hleba, uživajte... Prijatno!





Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page