U malu posudu sipati 100 ml mlake vode, izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna. Izmešati i ostaviti da malo naraste oko 5 - 7 minuta.
U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, soli i 2 kašike ulja. Dodati nadošao kvasac, ostatak mlake vode i umesiti testo. Postepeno dodavati i ostalo brašno dok se ne dobije meko i glatko testo. Ostaviti da odmara oko 30 minuta.
Premesiti testo, premazati sa ostatkom ulja pa ostaviti još 15 minuta.
Na radnu površinu staviti malo brašna, izručiti testo i malo premesiti. Podeliti testo na 6 - 7 delova ( u zavisnosti od toga koliko želite da lepinje budu velike ). Umesiti malo loptice, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta.
U pleh staviti papir za pečenje pa staviti 4 loptice. Prstima pritiskati od sredine prema krajevima da malo rastanjite lepinje. Prekriti krpom i ostaviti da odmore 10 minuta dok se zagreje rerna na 250 stepeni..
Lepinje se peku 10 - 15 minuta u zavisnosti od rerne. Kad lepo porumene, izvaditi iz rerne i prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu. Dobro umotati i ostaviti da se prohlade.
Služiti uz ćevape, pljeskavice, praviti omiljene sendviče ili neko drugo jelo po želji. Tople ili hladne, odlične lepinje. Prijatno !
Comments