top of page

DOMAĆI HLEB NA JUFKE

Writer's picture: Tatijana ZivkovicTatijana Zivkovic

Updated: Feb 12


Moj najomiljeniji način pripreme domaćeg hleba. Savršeni i mekani kravajčići...


Potrebno je:

800 gr brašna

1 kockica svežeg kvasca ( 50 gr )

1 kašičica šećera

2 ravne kašičice soli

450 ml mlake vode


U manju činiju sipati malo mlake vode, izmrviti kvasac, dodati šećer i 1 kašiku brašna, izmešati pa ostaviti par minuta da kvasac proradi.

U posudu za mešenje staviti 1/2 brašna, dodati so, pripremljen kvasac i mlaku vodu. Sve dobro izmešati i uz postepeno dodavanje brašna umesiti srednje meko testo. Prekriti kuhinjskom krpom pa ostaviti da testo naraste oko 45 minuta.

Tepsiju podmazati svinjskom mašću ili podmazati uljem pa posipati malo brašna.

Na radnu površinu posuti malo brašna, izručiti testo pa lagano oblikovati u loptu. Podeliti testo na 8 delova ( na pola, pa na četvrtine i na kraju na osmine ).

Svaki deo oblikovati u loptice pa redjati u podmazanu tepsiju. Svaku lopticu izreckati na par mesta oštrim nožem ( po želji, nije obavezno ), prekriti kuhinjskom krpom pa ostaviti da testo naraste oko 20 - 25 minuta.

Zakrejati rernu na 200 stepeni. Spremno testo malo poprskati mlakom vodom pa staviti da se peče oko 30 - 35 minuta.



Pečen hleb izvaditi iz rerne, premazati malo mašću ili uljem, ostaviti da se prohladi par minuta pa izvaditi iz tepsije. Uživajte i u mirisu i u ukusu. Prijatno!





Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page