top of page
Writer's pictureTatijana Zivkovic

GIBANICA OKRENUTA NAOPAČKE

Jednostavna i neobična, vazdušasta i mekana, nekako posebna i veoma ukusna. Kada je jednom probate, pravićete je uvek...


Potrebno je:

500 gr kora za gibanicu

5 jaja

500 gr sitnog sira

100 ml ulja

3 čaše kiselog mleka ( od 180 ml )

2 kašičice soli

80 gr brašna

1 puna kašičica sode bikarbone


U veću dublju činiju staviti jaja, malo umutiti žicom pa dodati 3 čaše od 180 ml kiselog mleka i sitan sir. Malo promešati i sjediniti sastojke. Dodati dve kašičice soli i 100 ml ulja pa dobro promešati. Na kraju dodati brašno i sodu bikarbonu da bi gibanica ostala vazdušasta i mekana i posle hladjenja. Sve dobro izmešati i sjediniti.



Kore otvoriti i razdvojiti jednu od druge da dobiju malo vazduha. Ponovo naredjati jednu na drugu pa umotati u rolat. Oštrim nožem iseći na parčiće oko 2 cm širine. Svako parče razmotati i odvojiti na trake. Tako isečene trake ubaciti u činiju sa umućenom smesom. Ako ne može sve stati odjednom onda podeliti i staviti polovinu. Promešati i uvaljati trake u smesu da ne ostanu suve. Vaditi kašikom i stavljati u tepsiju. Ono što je važno, tepsiju NE PODMAZIVATI.



Staviti ostatak kora u činiju, promešati i uvaljati kore ako niste sve odjednom i rasporediti ravnomerno u tepsiju. Ako je ostalo malo smese, posipati na kraju odozgo.

Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 - 50 minuta.




Kada je pečena, izvaditi tepsiju sa gibanicom, odmah okrenuti naopako i postaviti ćoškove na pripremljene 4 šolje ili čaše iste veličine.

Ostaviti tako da se gibanica hladi. Ostaće vazdušasta i šupljikava, neće se slepiti i biće baš fantastična. Prijatno!





Recent Posts

See All

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page