Za pripremu je potrebno samo 10 - ak minuta. Mekana pita sa sirom, odlična za doručak ili večeru...
Potrebno je:
4 jaja
1/2 kockice kvasca
1 kašičica šećera
400 ml mlakog mleka
100 ml ulja
1 kašičica soli
Oko 400 gr brašna
250 gr sitnog sira
U malo mlakog mleka izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera i 1 - 2 kašike brašna. Izmešati i ostaviti par minuta da kvasac nadodje.
Za to vreme odvojiti belanca od žumanaca. Prvo umutiti belanca u čvrstu penu pa dodati žumanca, ulje, so, pripremljen kvasac, ostatak mleka i sve dobro izmešati kašikom. Postepeno dodavati brašno, potrebno je da smesa bude retka. Na kraju dodati izmrvljen sir pa promešati.
Pripremiti tepsiju prečnika oko 33 cm ( može i četvrtasta ) pa podmazati uljem i možete staviti papir za pečenje. Isipati umućenu smesu, poravnati, posipati 1 - 2 kašike ulja i još malo posipati izmrvljenim sirom. Ostaviti 10 - 15 minuta da odstoji, taman koliko je potrebno da se zagreje rerna na 200 stepeni.
Staviti da se peče dok ne porumeni oko 30 - 35 minuta. Pečenu penjurliju ostaviti malo da se prohladi pa razlomiti i uživati u predivnom ukusu. Prijatno!
Comentarios