top of page

JEDNOSTAVNA PITA PENJURLIJA

Writer's picture: Tatijana ZivkovicTatijana Zivkovic

Za pripremu je potrebno samo 10 - ak minuta. Mekana pita sa sirom, odlična za doručak ili večeru...


Potrebno je:

4 jaja

1/2 kockice kvasca

1 kašičica šećera

400 ml mlakog mleka

100 ml ulja

1 kašičica soli

Oko 400 gr brašna

250 gr sitnog sira


U malo mlakog mleka izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera i 1 - 2 kašike brašna. Izmešati i ostaviti par minuta da kvasac nadodje.

Za to vreme odvojiti belanca od žumanaca. Prvo umutiti belanca u čvrstu penu pa dodati žumanca, ulje, so, pripremljen kvasac, ostatak mleka i sve dobro izmešati kašikom. Postepeno dodavati brašno, potrebno je da smesa bude retka. Na kraju dodati izmrvljen sir pa promešati.

Pripremiti tepsiju prečnika oko 33 cm ( može i četvrtasta ) pa podmazati uljem i možete staviti papir za pečenje. Isipati umućenu smesu, poravnati, posipati 1 - 2 kašike ulja i još malo posipati izmrvljenim sirom. Ostaviti 10 - 15 minuta da odstoji, taman koliko je potrebno da se zagreje rerna na 200 stepeni.





Staviti da se peče dok ne porumeni oko 30 - 35 minuta. Pečenu penjurliju ostaviti malo da se prohladi pa razlomiti i uživati u predivnom ukusu. Prijatno!





Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page