top of page
Writer's pictureTatijana Zivkovic

KOLAČ SA JAGODAMA BEZ PUDINGA I BRAŠNA

Veoma lagan i kremast kolač bez pečenja. Osvežavajući ukus jagoda, savršen kolač za sve prilike...


Potrebno je:

200 gr piškota


Za fil:

800 ml mleka + 200 ml za natapanje piškota

120 gr pšeničnog griza

100 gr šećera

2 vanilin šećera

1 jaje

250 gr margarina ili maslaca

Po ukusu 2 - 3 kašike šećera u prahu

300 gr jagoda ( smrznutih ili svežih )


Za ukrašavanje:

200 gr šlaga

400 ml mleka


U jednoj dubljoj činiji sipati 200 ml mleka, dodati griz, 2 vanilin šećera, jaje i  šećer pa žicom za mućenje sve dobro izmešati.

Ostatak mleka ( 600 ml  ) sipati u šerpu pa staviti da se kuva. Kad proključa, sipati pripremljenu umućenu smesu i kuvati nekoliko minuta dok se ne zgusti. Prebaciti u drugu činiju, prekriti providnom folijom i ostaviti da se skroz ohladi.

Kada se griz ohladio, malo umutiti mikserom pa dodati margarin ili maslac sobne temperature pa sve zajedno dobro umutiti. Po ukusu ako želite malo sladji fil, možete dodati 2 - 3 kašike šećera u prahu pa umutiti.

Pripremiti tacnu za filovanje ili podešavajući kalup. Krema je čvrsta pa možete filovati kako god želite.

Na kratko potopiti piškote u mleko pa redjati na tacnu. Preko piškota staviti 1/2 fila, ravnomerno premazati pa staviti naseckane jagode. Preko jagoda staviti ostatak fila, poravnati pa staviti u frižider na par minuta.

Umutiti šlag po uputstvu sa pakovanja, ukrasiti kolač po želji i ostaviti da se dobro ohladi na par sati.

Veoma jednostavna priprema, možete koristiti i neko drugo voće po želji pa uživati u prelepom ukusu ove tortice ili kolača. Prijatno!





Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page