Mandarine su uvek dobrodošle kao užina, za poneki zdrav obrok, u voćnim salatama. Odlične su i za voćne torte i kolače.
Pa da ih onda iskoristimo za jedan veoma jednostavan, sočan i ukusan kolač. Prelepo izgleda...
Potrebno je:
8 mandarina
Za biskvit:
2 jaja
1 mandarina
Prstohvat soli
100 gr šećera
160 ml vode
150 ml ulja
220 gr brašna
1 prašak za pecivo
Rendana korica jedne mandarine
Kao dodatak:
2 kašike šećera
Šećer u prahu za posipanje
U dublju posudu staviti jaja i jednu oljuštenu i naseckanu mandarinu. Štapnim mikserom sve dobro umutiti da se mandarina što bolje usitni. Dobijenu smesu procediti kroz cediljku pa presipati u veću posudu za mućenje. Dodati šećer pa kratko umutiti žicom za mućenje da se šećer malo istopi. Dodati ulje i vodu pa izmešati. Prašak za pecivo i so ubaciti u brašno pa umešati u smesu. Na kraju dodati i rendanu koricu mandarine pa sve dobro izmešati.
Pripremiti kalup ili tepsiju 24 x 24 cm ( može i u okruglu tepsiju ), malo podmazati pa staviti papir za pečenje. Na papiru posipati 2 kašike kristal šećera.
Oljuštiti 8 mandarina pa svaku preseći na pola po sredini. Poredjati isečene mandarine u kalup ili tepsiju okrenute isečenom stranom prema dnu kalupa. Umućenom smesom za biskvit preliti preko mandarina i lagano rasporediti i poravnati. Kolač staviti u zagrejanoj rerni na 180 - 200 stepeni i peći oko 40 minuta zavisno od rerne.
Pečen kolač ostaviti par minuta da se prohladi. Lagano nožem odvojiti ivice kolača od kalupa, preokrenuti kalup na tacnu pa skloniti kalup od kolača. Odvojiti papir za pečenje i ako je potrebno, nožem malo skloniti biskvit od mandarina za lepši izgled. Ako želite, možete posipati i šećerom u prahu... Prijatno!
Comments