top of page
Writer's pictureTatijana Zivkovic

KOLAČ SA ORASIMA I PRELIVOM

Potrebno je:

Za testo:

4 jaja

12 kašika šećera

12 kašika ulja

12 kašika mleka

12 kašika brašna

12 kašika griza

1 prašak za pecivo

6 kašika mlevenih oraha


Za preliv:

500 gr šećera

500 ml vode

3 kašike limunovog soka


Kao dodatak:

1 kesica šlag kreme ( 60 gr )

Karamel preliv


U posudu za mućenje staviti belanca i uz postepeno dodavanje šećera umutiti u čvrst sneg. Dodati jedno po jedno žumance uz neprekidno mućenje. U umućenu smesu dodati ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo, griz i mlevene orahe pa kašikom sve dobro izmešati.

Tepsiju malo podmazati i posuti brašnom. Izručiti pripremljenu smesu, poravnati pa staviti u zagrejanoj rerni na 200 stepeni i peći oko 30 minuta zavisno od rerne. Proveriti čačkalicom i ako čačkalica izadje suva, kolač je pečen.

Dok se kolač peče, skuvati sirup.

U šerpu staviti šećer, preliti vodom, promešati pa staviti da se kuva. Povremeno promešati da se šećer istopi. Kad zakuva, kuvati 6 - 7 minuta pa skloniti sa šporeta i ostaviti da se prohladi.

Prohladjen kolač iseći na kocke pa preliti toplim sirupom ( nikako vrućim ).



Ostaviti da se kolač skroz ohladi. Umutiti šlag krem ( ili penu ) po uputstvu sa pakovanja.

Karamel preliv možete kupiti ili sami napraviti. Recept možete pogledati OVDE.



Svaku kocku kolača ukrasiti šlagom pa posipati karamel prelivom. Još malo ohladiti i poslužiti. Uživajte... Prijatno!




Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page