U posudu za mućenje staviti belanca i uz postepeno dodavanje šećera umutiti u čvrst sneg. Dodati jedno po jedno žumance uz neprekidno mućenje. U umućenu smesu dodati ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo, griz i mlevene orahe pa kašikom sve dobro izmešati.
Tepsiju malo podmazati i posuti brašnom. Izručiti pripremljenu smesu, poravnati pa staviti u zagrejanoj rerni na 200 stepeni i peći oko 30 minuta zavisno od rerne. Proveriti čačkalicom i ako čačkalica izadje suva, kolač je pečen.
Dok se kolač peče, skuvati sirup.
U šerpu staviti šećer, preliti vodom, promešati pa staviti da se kuva. Povremeno promešati da se šećer istopi. Kad zakuva, kuvati 6 - 7 minuta pa skloniti sa šporeta i ostaviti da se prohladi.
Prohladjen kolač iseći na kocke pa preliti toplim sirupom ( nikako vrućim ).
Ostaviti da se kolač skroz ohladi. Umutiti šlag krem ( ili penu ) po uputstvu sa pakovanja.
Karamel preliv možete kupiti ili sami napraviti. Recept možete pogledati OVDE.
Svaku kocku kolača ukrasiti šlagom pa posipati karamel prelivom. Još malo ohladiti i poslužiti. Uživajte... Prijatno!
Comments