Vazdušaste i mekane, sa čokoladom ili šećerom. Omiljena poslastica svih generacija...
Potrebno je:
25 gr svežeg kvasca
200 ml mlakog mleka
200 ml mlake vode
2 kašike šećera
2 jaja
1/2 kašičice soli
80 ml ulja
700 - 750 gr brašna
Ulje za prženje ( oko 300 - 400 ml )
U dublju posudu za mešenje izmrviti kvasac, dodati mlako mleko i mlaku vodu, 2 kašike šećera i 2 - 3 kašike brašna. Promešati, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti nekoliko minuta da kvasac proradi.
Razmutiti malo dva jaja viljuškom pa ubaciti u posudu. Dodati ulje, so i uz postepeno dodavanje brašna umesiti meko testo. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti oko 1 sat da testo naraste.
Izručiti testo na radnu površinu posutu brašnom. Rastanjiti oklagijom na 1 cm debljine pa modlicom za krofne vaditi krugove ( možete koristiti čašu i neki zatvarač za flaše ). Na neku tacnu ili pleh od šporeta posuti malo brašna pa redjati krofne.
Ostatak testa ponovo lagano premesiti pa vaditi krofne. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 - 20 minuta da malo narastu. Sipati ulje u šerpu, zagrejati na srednjoj temperaturi, pržiti krofne pa redjati na ubrus.
Malo ostaviti da se prohlade pa posipati šećerom u prahu ili otopiti mlečnu čokoladu pa umakati krofne. Uživajte... Prijatno!
Comments