U posudu za mešenje sipati mlako mleko, dodati izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna pa izmešati i ostaviti par minuta da kvasac proradi.
Dodati 1 jaje, pavlaku ili kiselo mleko, so, malo bibera, mast ili maslac i uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti oko 1 sat da testo naraste.
Kada je testo naraslo i dupliralo zapreminu, izručiti na radnu površinu posutu brašnom. Oklagijom razvući testo najtanje moguće u nekom pravougaonom obliku. Rasporediti duvan čvarke svuda po testu.
Preklopiti sa jedne strane do sredine testa pa preklopiti preko sa drugom polovinom testa. Preklopiti još jednom sa leve i desne strane kao knjigu. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta da testo odmori. Duvan čvarke staviti jednom a postupak razvlačenja i sklapanje testa ponoviti još dva puta uz odmaranje testa po 15 minuta. Što se više preklapa testo, pogačice postaju više lisnate.
Posle trećeg preklapanja i odmaranja, testo razvući oklagijom na 1 cm debljine. Premazati testo umućenim jajetom pa oštrim nožem izreckati blago po površini testo na kockice.
Modlicom ili čašom vaditi krugove i redjati u pleh na papiru za pečenje. Ostatke testa posle vadjenja krugova ne treba premesiti nego blago sastaviti i oblikovati pogačice da bi bile lisnate. Spremne pogačice ostaviti 20 - ak minuta da malo narastu.
Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći oko 20 minuta, zavisno od rerne.
Predivne, ukusne i hrskave pogačice... Prijatno!
P.S. Pogačice možete praviti i sa drugom vrstom čvaraka ali je potrebno da budu samleveni...
Comentarios