top of page
Writer's pictureTatijana Zivkovic

MEKANE ŠKOLJKICE SA SIROM

Potrebno je:

800 gr brašna + malo za izradu

1 kockica svežeg kvasca

1 kašičica šećera

1 kašika soli

250 ml mleka

250 ml vode

50 ml ulja + oko 100 ml za premazivanje

Sir za punjenje

1 jaje za premazivanje


U manju posudu izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera i malo tople vode, izmešati i ostaviti par minuta da kvasac proradi.

U posudu za mešenje staviti brašno i so, promešati pa dodati pripremljen kvasac, ulje, toplu vodu i toplo mleko pa sve zajedno umesiti u meko testo. Radnu površinu posuti malo brašnom pa prebaciti testo. Podeliti na osam delova i svaki deo oblikovati u lopticu. Na tacnu posipati malo brašna, poredjati oblikovane loptice pa i njih posipati sa malo brašna. Prekriti kesom ili folijom i ostaviti 30 minuta da narastu.

Svaku lopticu rastanjiti kao palačinku, premazati sa malo ulja pa redjati jednu na drugu. Ostaviti 10 - ak minuta. Blago pritisnuti prstima pa oklagijom rastanjiti testo u pravougaonik. Sa duže strane lagano urolati testo u rolat. 




Oštrim nožem seći krugove debljine dva prsta. Svaki krug položiti na sto, blago pritisnuti prstima pa na sredinu staviti sir. Preklopiti krug, pritisnuti krajeve pa redjati u podmazanoj tepsiji.



Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti oko 30 minuta da školjkice narastu. Umutiti jaje, premazati pecivo pa staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 25 minuta, zavisno od rerne. Prekriti krpom pečeno pecivo i ostaviti na par minuta da se prohladi.

Preukusne školjkice, mekane i sutradan... Prijatno!





24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page