50 gr maslaca za premazivanje ( može i mast, margarin, ulje )
Za fil:
2 jaja
350 gr sitnog sira
150 gr spanaća ( može i više po ukusu )
Malo soli
Kao dodatak:
1 jaje za premazivanje
Susam za posipanje
U posudu za mešenje sipati toplo mleko, dodati kvasac, kašičicu šećera i 1 - 2 kašike brašna. Promešati i ostaviti nekoliko minuta da kvasac proradi.
Dodati 100 ml mlake vode i 100 ml ulja pa promešati. Dodati polovinu brašna i so, izmešati i uz dodatak preostalog brašna umesiti testo. Izručiti na radnu površinu, još malo rukom mesiti testo i oblikovati u loptu. Vratiti u posudu za mešenje, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti oko 30 minuta da testo naraste.
Naraslo testo izručiti na radnu površinu, podeliti na 6 delova, pa svaki deo oblikovati u lopticu. Prekriti loptice providnom folijom pa ostaviti 10 minuta da malo omekšaju.
Naseckati spanać, dodati sir, jaja i malo soli pa izmešati. Podeliti smesu za 4 premaza.
Svaku lopticu testa rastanjiti oklagijom u pravougaonik.
Jednu koricu premazati maslacem sobne temperature pa staviti deo fila. Ravnomerno premazati pa staviti drugu koru. Ponovo premazati maslacem pa naneti drugi deo fila. Razmazati pa staviti i treću koru. Preko treće kore ništa ne stavljati.
Ponoviti postupak i sa preostale tri kore da bi dobili dve filovane kore.
Svaku koru iseći na trake oko 2 cm širine. Svaku traku lagano umotati u spiralu pa redjati u tepsiju počevši od sredine.
Svaku narednu umotanu traku redjati u krug dok se ne ispuni tepsija. Premazati umućenim jajetom i posipati susamom. Ostaviti 20 - ak minuta da malo naraste pa staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 - 30 minuta. Pita je tanka i biće brzo gotova.
Pečenu pitu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo prohladi. Iseći na 1/8 ili 1/4 pa poslužiti. Veoma ukusna pita, uz jogurt ili mleko, za doručak ili večeru... Prijatno!
Comentarios