Ukusan kolač koji se brzo priprema. Prelepo izgleda... Starinski kolač koji je uvek rado vidjen na svim trpezama...
Potrebno je:
Za koru:
4 belanca
150 gr margarina ( maslaca )
150 gr šećera
150 gr mlevenih oraha
70 gr brašna
Za žuti preliv:
4 žumanca
150 gr šećera u prahu
2 vanilin šećera
Za čokoladni krem:
100 ml mleka
100 gr šećera
100 gr margarina ( maslaca )
100 gr crne čokolade
100 gr mlevenih oraha

Za početak je potrebno pripremiti koru. Potreban je pleh za pečenje oko 30 x 20 cm ( moj pleh je 32 x 22 cm ). Staviti papir za pečenje.
U posudu za mućenje staviti margarin sobne temperature pa umutiti uz postepeno dodavanje kristal šećera. Dodati 70 gr brašna pa promešati kašikom. Ubaciti i mlevene orahe pa sve dobro izmešati.

Posebno penasto umutiti 4 belanca pa izručiti u predhodno pripremljenu smesu sa orasima. Sve lagano izmešati kašikom. Pripremljenu smesu prebaciti u pleh za pečenje pa rasporediti i poravnati. Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 180 - 200 stepeni. Potrebno je da korica samo blago porumeni.

Za to vreme umutiti žumanca, 150 gr šećera u prahu i vanilin šećer. Mutiti sve dok se šećer ne istopi i smesa ne postane penasta i čvrsta.
Kada korica blago porumeni, izvaditi iz rerne pa premazati umućenim žumancima. Vratiti kolač opet u rernu, smanjiti temperaturu rerne na 50 stepeni i ostaviti da se žumanci suše 10 - ak minuta, da se blago uhvati korica ali da ostane svetle boje, ne sme da potamni.
Pripremiti čokoladni fil. U šerpu sipati mleko, dodati šećer i staviti da se kuva. Kad zakuva, dodati čokoladu i margarin na kockice i istopiti mešajući. Kada je smesa kompaktna, skloniti sa šporeta pa umešati mlevene orahe. Sve dobro izmešati i krem je gotov.

Kada se žumanci prosuše, izvaditi pleh iz rerne pa preko staviti topao čokoladni fil. Ravnomerno poravnati fil pa po ukusu posipati malo mlevenih oraha. Ostaviti kolač da se skroz ohladi i stegne.

Hladan kolač možete iseći na štanglice ili okruglom modlicom vaditi polumesece.


Comments