U malo mlake vode izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera i kašiku brašna. Promešati pa ostaviti da kvasac proradi.
U posudu staviti brašno, so, ulje, prašak za pecivo i pripremljen kvasac. Uz postepeno dodavanje mlake vode umesiti testo.
Radnu površinu posuti brašnom pa izručiti testo. Sad je potrebno mesiti testo 10 - 15 minuta. Vratiti u posudu prekriti krpom pa ostaviti 20 - 30 minuta da testo naraste.
Ponovo izručiti testo na radnu površinu pa mesiti 10 - 15 minuta. Ostaviti u posudu prekriveno na još 20 - ak minuta da naraste. Pogača je zato i dobra jer što se više mesi, testo je bolje.
Izručiti testo i malo premesiti. Ako želite tanju pogaču onda podeliti testo na dve lopte za dve pogače ili ostaviti testo u celini pa dobijete deblju pogaču. Izaberite sami po svojoj želji.
Podmazati tepsiju po dnu i sa strane. Dlanovima rastanjiti testo ili uz pomoć oklagije pa prebaciti u tepsiju. Premazati pogaču uljem. To je veoma bitno za ovu vrstu pogače pa nikako ne zaboraviti. Prekriti krpom i ostaviti na 20 - ak minuta da malo naraste. Za to vreme uključiti rernu na 220 stepeni. Ako vam je rerna slabija, može i na 250 stepeni. Izbockati pogaču viljuškom na nekoliko mesta pa staviti pogaču u rernu i peći 15 minuta na jačoj temperaturi pa onda smanjiti na 120 - 150 stepeni i peći još 20 minuta.
Pečenu pogaču izvaditi iz rerne pa izručiti na dasku ili kuhinjsku krpu. Dok je još vruća, uzeti rende i izrendati pogaču sa svih strana koliko je moguće i dok blago ne pobeli. Pridržavajte krpom jer je pogača vruća. Malo je izlupajte i otresete pa ostaviti da se prohladi.
Kad je razlomite, tada će te videti kako je mekana. Topla preporuka za sve prilike pa i za posne trpeze. Probajte i uživajte i u mirisu i u ukusu.
Ako delite testo, tanja pogača biće ovako... Prijatno!
Comments