top of page
Writer's pictureTatijana Zivkovic

ROLOVANA BAKLAVA

Za pripremu je potrebno 20 - ak minuta a dobijete savršen i sočan kolač.


Potrebno je:

20 tankih kora za baklavu

800 ml vode

600 gr šećera

1/2 limuna

300 gr mlevenih oraha

200 gr maslaca ili margarina

100 ml ulja


Za svaku dobru baklavu potrebna je agda / sirup.

U šerpu sipati vodu, dodati šećer, promešati pa staviti da se kuva. Kad zakuva,  kuvati oko 4 - 5 minuta pa dodati sok od 1/2 limuna. Isključiti šporet, ostaviti sirup još 1 - 2 minuta na ringli pa skloniti da se hladi.

U manju posudu sipati ulje, dodati maslac ili margarin pa staviti u mikrotalasnoj ili na šporetu da se lagano otopi.

Sada ono najvažnije. Motanje baklave. Za to je potrebno da nabavite jednu tanku oklagiju ili štapić.

Na radnu površinu postaviti jednu koru. Premazati otopljenim maslacem uz pomoć četkice. Ne treba preterivati da se kore ne bi cepale. Poklopiti drugom korom pa ponovo malo premazati. Posipati mlevenim orasima. Količinu izaberite sami po svom ukusu.





Na jednu stranu kore malo presaviti, postaviti štapić pa umotati kore u rolat. Sa obadve strane pogurati kore prema sredini i blago zgužvati. Skinuti sa štapića i redjati u pleh ili tepsiju. Ponoviti postupak i sa ostalim korama.



Oštrim nožem iseći baklavu na komade, veličinu po vašoj želji. Premazati ostatkom otopljenog maslaca i staviti da se peče na 180 stepeni oko 50 - 60 minuta zavisno od rerne. Bitno je da se baklava ne peče na visokoj temperaturi.



Pečenu baklavu posipati ohladjenim sirupom pa ostaviti bar na 1 - 2 sata da se ohladi i upije sirup. Uzivajte...Prijatno!





99 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page