top of page
Writer's pictureTatijana Zivkovic

RUSKE KAPE - ŠUBARE

Ovo su kolačići koji su uvek rado vidjeni na svim slavljima. Mogu se praviti na više načina. Valjati u kokos, lešnike, orahe... Kremasti i mekani, niko im ne može odoleti...


Potrebno je:

Za biskvit:

4 jaja

6 kašika vode

10 kašika šećera

4 kašike kakao praha

1 prašak za pecivo

10 kašika brašna


Za krem:

500 ml mleka

5 kašika šećera

3 kašike gustina

2 kašike brašna

200 gr margarina ili maslaca


Za glazuru:

100 gr čokolade

Kockica margarina ili maslaca ( oko 50 gr )


Za valjanje:

100 gr kokosa

100 gr mlevenih oraha


U jaja staviti šećer pa umutiti penasto. Dodati vodu, kratko umutiti pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve zajedno lagano izmešati kašikom i ujednačiti smesu.

U pleh ili tepsiju veličine oko 24 x 36 staviti papir za pečenje pa sipati umućenu smesu. Poravnati pa staviti u zagrejanoj rerni na 200 stepeni i peći oko 20 - 25 minuta zavisno od šporeta. Pečen biskvit ostaviti da se skroz ohladi.

U činiju staviti brašno, gustin, šećer i 200 ml mleka pa sve dobro izmešati.

Ostatak mleka staviti da se kuva. Kad počne da vri, skloniti sa šporeta, sipati pripremljenu smesu pa vratiti na šporet. Mešati par minuta dok se ne zgusti. Prebaciti u drugu posudu, prekriti providnom folijom pa ostaviti da se skroz ohladi.

Umutiti margarin ili maslac sobne temperature pa postepeno dodavati kašiku po kašiku hladne kreme. Sve dobro umutiti.



Pripremiti modlicu ili čašu, veličina po vašem izboru, pa vaditi krugove od biskvita. Svaki kružić preseći po sredini. Na jednom delu staviti kremu pa poklopiti drugim delom kružića. Premazati kremom oko sastava kolačića pa uvaljati u kokos ili mlevene orahe kao ja sada ili po vašem izboru... Redjati na tacnu i ponavljati postupak dok imate materijala. Ostaviti u frižideru na kratko da se malo stegnu.



U činiju staviti izlomljenu čokoladu i margarin ili maslac izrezan na kockice. Otopiti u mikrotalasnoj ili na pari pa ostaviti da se ohladi.

Kašičicom ili uz pomoć fišeka naneti po površini kolačića. Ostaviti u frižideru da se dobro ohlade i čokolada stegne. 

I na kraju... vidite da su vam ostali komadići biskvita, sigurno vam je ostalo i malo kreme pa razmišljate šta sa tim...

Evo mog predloga...



Izmrviti biskvit pa ubaciti u ostatak kreme. Sve izmešati pa ostaviti u frižideru na 20 - ak minuta. Kada se smesa ohladila i malo stegla, kašičicom vaditi, dlanovima oblikovati lopticu pa uvaljati u kokos. Redjatii na tacnu pa na kraju poprskati otopljenom čokoladom ako je i ona ostala od kapica... Prijatno!




48 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page