top of page
Writer's pictureTatijana Zivkovic

RUČAK NA BRZINU - SLANINICA I PIRINAČ ZA 20 MINUTA

Ako nemate mnogo vremana za pripremu i želite nešto jednostavno, ukusno...


Potrebno je:

1 čaša ( od 250 ml ) pirinča 

2 čaše ( od 250 ml ) bujona

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice bibera

2 kašike ulja

Kockica margarina ili maslaca ( oko 50 gr )

Po ukusu malo kurkume

Oko 250 - 300 gr dimljene slanine


Obična mera: 1 čaša pirinča, 2 čaše bujona


Ako niste sigurni kako da skuvate savršen pirinač, pogledajte recept OVDE .

Dodala sam ovog puta  i malo kurkume i pirinač je dobio malo smedje boje. Vi ne morate, može ostati beo.

Dok se pirinač kuva, pripremiti hrskavu slaninicu.

Slaninicu isečite na tanke šnite ili jednostavno kupite naseckanu. Naredjati u tiganj pa tek onda staviti na šporet. Da bi se lepo ispržila, postala hrskava, potrebno je i da se malo skuva. Kada se tiganj sa slaninom zagreje, dodati 2 - 3 kašike vode. Mesnati deo se brze isprži od masnijeg dela, zato je potrebno malo više vremena. Zbog toga se jedan deo u toku prženja prepeče, a drugi ostane mekan. Voda će to sprečiti. Slaninica će se malo prokuvati a voda brzo ispariti. Povremeno okretati i dobićete ukusnu hrskavu slaninicu.

Možete poslužiti odvojeno ili naseckati hrskavu slaninicu pa izmešati sa skuvanim pirinčem. Izbor je na vama, količinu sastojaka prilagoditi svojim potrebama... Prijatno!




Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page