top of page

RUČAK NA BRZINU - SLANINICA I PIRINAČ ZA 20 MINUTA

Writer: Tatijana ZivkovicTatijana Zivkovic

Ako nemate mnogo vremana za pripremu i želite nešto jednostavno, ukusno...


Potrebno je:

1 čaša ( od 250 ml ) pirinča 

2 čaše ( od 250 ml ) bujona

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice bibera

2 kašike ulja

Kockica margarina ili maslaca ( oko 50 gr )

Po ukusu malo kurkume

Oko 250 - 300 gr dimljene slanine


Obična mera: 1 čaša pirinča, 2 čaše bujona


Ako niste sigurni kako da skuvate savršen pirinač, pogledajte recept OVDE .

Dodala sam ovog puta  i malo kurkume i pirinač je dobio malo smedje boje. Vi ne morate, može ostati beo.

Dok se pirinač kuva, pripremiti hrskavu slaninicu.

Slaninicu isečite na tanke šnite ili jednostavno kupite naseckanu. Naredjati u tiganj pa tek onda staviti na šporet. Da bi se lepo ispržila, postala hrskava, potrebno je i da se malo skuva. Kada se tiganj sa slaninom zagreje, dodati 2 - 3 kašike vode. Mesnati deo se brze isprži od masnijeg dela, zato je potrebno malo više vremena. Zbog toga se jedan deo u toku prženja prepeče, a drugi ostane mekan. Voda će to sprečiti. Slaninica će se malo prokuvati a voda brzo ispariti. Povremeno okretati i dobićete ukusnu hrskavu slaninicu.

Možete poslužiti odvojeno ili naseckati hrskavu slaninicu pa izmešati sa skuvanim pirinčem. Izbor je na vama, količinu sastojaka prilagoditi svojim potrebama... Prijatno!




Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page