RUČAK NA BRZINU - SLANINICA I PIRINAČ ZA 20 MINUTA
Ako nemate mnogo vremana za pripremu i želite nešto jednostavno, ukusno...
Potrebno je:
1 čaša ( od 250 ml ) pirinča
2 čaše ( od 250 ml ) bujona
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
2 kašike ulja
Kockica margarina ili maslaca ( oko 50 gr )
Po ukusu malo kurkume
Oko 250 - 300 gr dimljene slanine
Obična mera: 1 čaša pirinča, 2 čaše bujona
Ako niste sigurni kako da skuvate savršen pirinač, pogledajte recept OVDE .
Dodala sam ovog puta i malo kurkume i pirinač je dobio malo smedje boje. Vi ne morate, može ostati beo.
Dok se pirinač kuva, pripremiti hrskavu slaninicu.
Slaninicu isečite na tanke šnite ili jednostavno kupite naseckanu. Naredjati u tiganj pa tek onda staviti na šporet. Da bi se lepo ispržila, postala hrskava, potrebno je i da se malo skuva. Kada se tiganj sa slaninom zagreje, dodati 2 - 3 kašike vode. Mesnati deo se brze isprži od masnijeg dela, zato je potrebno malo više vremena. Zbog toga se jedan deo u toku prženja prepeče, a drugi ostane mekan. Voda će to sprečiti. Slaninica će se malo prokuvati a voda brzo ispariti. Povremeno okretati i dobićete ukusnu hrskavu slaninicu.
Možete poslužiti odvojeno ili naseckati hrskavu slaninicu pa izmešati sa skuvanim pirinčem. Izbor je na vama, količinu sastojaka prilagoditi svojim potrebama... Prijatno!
Comments