3 - 4 glavice crnog luka2 čena belog luka1 šargarepa150 gr pirinča2 kašike mlevene začinske paprike1/2 kašičice mlevenog bibera1 kašika mešavine začina, so3 lovorova listaulje oko 0,2 ml150 - 200 gr mesnate slanine200 gr suvih svinjskih rebara
Glavica kiselog kupusa srednje veličine
Odvojiti listove kupusa i iseći zadebljane delove korena. Suva rebra i slaninu oprati i naseckati na komade.
U šerpu sipati oko 150 ml ulja, dodati naseckani luk, rendanu šargarepu i malo propržiti. Dodati mleveno meso, malo ispržiti pa dodati malo soli, mešavinu začina, bibera i mlevenu papriku. Na kraju dodati dobro opran pirinač i sve dobro izmešati. U šerpu u kojoj će se kuvati sarme staviti na dno 2 -3 lista kupusa.
Uzimati jedan po jedan list kupusa, na svaki stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa, preklopiti list sa leve i desne strane pa zavijati u rolnice (sarmice ). Redjati jednu pored druge, može i u dva, tri reda. Naseckati slaninu na kockice pa ih staviti izmedju sarmica. Dodati suva rebra i lovorov list. Prekriti sarme listovima kupusa i naliti vodom da pređe preko sarme oko 2 cm. Staviti poklopac i ostaviti da provri, zatim smanjite temperaturu i lagano kuvati 3 - 4 sata.
U tiganju napraviti zapršku od malo ulja, kašike brašna i mlevene paprike pa preliti preko sarme. Možete ostaviti da se krčka još oko 30 minuta a možete i staviti sarmu u zagrejanoj rerni na 200 stepeni tih 30 minuta. Izaberite po vašem izboru i kako više volite. Prijatno!
Comments