100 ml alkoholnog sirćeta ( ili 150 ml jabukovog sirćeta )
100 ml vode
2 kašike šećera
1 puna kašika soli
1 veza svežeg peršuna
Papriku dobro oprati i očistiti od semena. Ako i ostane neka semenka, ništa strašno. Naseckati papriku na veće komade.
U šerpu pripremiti marinadu. Sipati prvo ulje, dodati biber, lovorov list, naseckani beli luk, sirće, vodu, šećer i so. Preko svega toga dodati naseckanu papriku.
Promešati pa staviti na šporet. Uključiti ringlu na neku manju temperaturu, poklopiti šerpu i ostaviti da se lagano kuva. Povremeno promešati. Potrebno je da paprika ostane čvrsta, ne sme da se prekuva. Znači, jedva primetno krčkanje oko 35 - 40 minuta. Za to vreme, pripremljene čiste i suve tegle staviti u rernu na 100 stepeni da se greju.
Na kraju, isključiti šporet, u šerpu sa paprikom dodati naseckani peršun, promešati pa skloniti sa šporeta. Priprema je gotova.
U vruće tegle stavljati papriku pa poklopiti poklopcima. Moje tegle su 620 gr i od ove količine sastojaka dobije se 5 punih tegli. Poredjati tegle u tepsiju ili pleh pa staviti u rernu. Uključiti šporet na 90 stepeni i ostaviti tegle 90 minuta na pasterizaciju. Posle tog vremene, isključiti šporet i ostaviti tegle unutra bez otvaranja rerne dok se ne ohlade, najbolje do sutradan. Paprika je spremna da dočeka zimu. Prijatno!
Comments