top of page
Writer's pictureTatijana Zivkovic

TORTA SA JAGODAMA

Updated: Jul 31, 2023

Potrebno je:

Za koricu:

6 jaja

6 kašika šećera

2 kašike ulja

6 kašika brašna

1/2 praška za pecivo

30 gr rendane čokolade za kuvanje


Krem sa jagodama:

400 gr jagoda ( svežih ili smrznutih )

300 gr šećera

400 ml vode

1 puding od jagoda

Žuti fil:

1 l mleka

10 kašike šećera

3 pudinga od vanile

250 gr margarina

200 gr šećera u prahu


Kao dodatak:

Piškote

( ja sam iskoristila tri reda - 1 veće pakovanje od 210 gr i jedno manje od 105 gr )

200 - 300 ml mleka za natapanje piškota

70 gr čokolade za kuvanje - za preliv

100 gr bele šlag kreme (ili 2 kesice )


U malo mleka razmutiti puding od vanile a ostatak staviti da se kuva. Kad proključa, skloniti sa ringle, dodati šećer i razmućen puding, promešati pa vratiti na ringlu. Kuvati puding dok se ne zgusti uz neprekidno mešanje. Prebaciti u drugu posudu, prekriti providnom folijom i ostaviti da se skroz ohladi.

Pripremiti koricu. Umutiti jaja, dodati šećer i mutiti dok se šećer ne istopi i smesa ne postane vazdušasta. Dodati ulje, brašno i prašak za pecivo pa kašikom sve izmešati. Dodati i narendanu čokoladu, promešati pa isipati u pleh obložen papirom za pečenje.

Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.

Pečenu koru prebaciti na kuhinjsku krpu, skloniti papir za pečenje, ostaviti da se prohladi pa staviti na tacnu za filovanje.

Otopiti čokoladu i 2 kašike ulja na pari ili na tihoj vatri pa toplo premazati preko korice.

Ostaviti u frižideru na par minuta da se čokolada stegne.

Za to vreme pripremiti fil sa jagodama.

U šerpu staviti jagode i šećer pa na srednjoj temperaturi kuvati 10 - ak minuta. U vodu razmutiti puding od jagoda pa isipati u šerpu i kuvati dok se ne zgusti. Prohladiti par minuta.

Izvaditi tacnu sa koricom iz frižidera pa skuvane jagode staviti preko čokolade, poravnati pa ponovo vratiti u frižider.

Umutiti margarin i šećer u prahu. Dodati hladan puding od vanile i dobro sve zajedno umutiti i izjednačiti.

Finalni postupak...

Izvaditi tacnu sa koricom iz frižidera. Na njoj već ima i premaz od čokolade i premaz od jagoda.

Žuti fil od vanile podeliti na dva dela pa jedan deo staviti i poravnati preko fila od jagoda.

Piškote na kratko potopiti u mleko i naredjati preko žutog fila. Preko piškota staviti i ostatak žutog fila pa premazati celu tortu.

Umutiti šlag po uputstvu sa pakovanja pa premazati i ukrasiti tortu po vašoj želji. Ohladiti u frižideru na par sati i poslužiti...



Veoma izdašna torta, odličnog ukusa...Nije komplikovana za pripremu, postupak ide jedan za drugim pa nema mnogo čekanja u izradi i hladjenju filova. Prijatno!




Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page