Lagana torta sa finom kremom i filom od višanja...
Potrebno je:
Žele:
300 gr višanja (može i drugo crveno voće )
5 kašika šećera
100 + 50 ml vode
2 kašike gustina
Kora:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike ulja
4 kašike mekog brašna
Fil:
800 ml mleka
2 pudinga od slatke pavlake
125 gr margarina
100 gr šećera u prahu
Za dekoraciju:
200 ml slatke pavlake ( ili 1 šlag u prahu )
U šerpu staviti višnje, šećer, 100 ml vode i ostaviti da se kuva oko 5 minuta. Uz mešanje malo propasirati. Izmešati 50 ml vode i gustin pa ubaciti u višnje. Kuvati 1 - 2 minuta pa ostaviti da se ohladi.
U malo mleka izmešamo puding i šećer a ostatak mleka stavimo da zakuva. Kad proključa sipati razmućen puding i kuvati dok se ne zgusti. Ostaviti i puding da se skroz ohladi.
Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni pa pripremiti koru.
Umutiti belanca, dodati šećer i još malo mutiti. Dodati jedno po jedno žumance, ulje i na kraju brašno. Dobro izmešati pa prebaciti smesu u pleh od šporeta obložen papirom za pečenje. Peći koru oko 15 - 20 minuta zavisno od rerne da blago porumeni. Pečenu koru prebacimo na kuhinjsku krpu, sklonimo papir za pečenje i ostavimo da se ohladi.
Umutiti margarin i šećer u prahu, dodati hladan puding i dobro umutiti.
Comments