top of page
Writer's pictureTatijana Zivkovic

TORTA SA VIŠNJAMA

Updated: May 29, 2023

Lagana torta sa finom kremom i filom od višanja...


Potrebno je:

Žele:

300 gr višanja (može i drugo crveno voće )

5 kašika šećera

100 + 50 ml vode

2 kašike gustina


Kora:

4 jaja

4 kašike šećera

4 kašike ulja

4 kašike mekog brašna


Fil:

800 ml mleka

2 pudinga od slatke pavlake

125 gr margarina

100 gr šećera u prahu


Za dekoraciju:

200 ml slatke pavlake ( ili 1 šlag u prahu )


U šerpu staviti višnje, šećer, 100 ml vode i ostaviti da se kuva oko 5 minuta. Uz mešanje malo propasirati. Izmešati 50 ml vode i gustin pa ubaciti u višnje. Kuvati 1 - 2 minuta pa ostaviti da se ohladi.

U malo mleka izmešamo puding i šećer a ostatak mleka stavimo da zakuva. Kad proključa sipati razmućen puding i kuvati dok se ne zgusti. Ostaviti i puding da se skroz ohladi.

Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni pa pripremiti koru.

Umutiti belanca, dodati šećer i još malo mutiti. Dodati jedno po jedno žumance, ulje i na kraju brašno. Dobro izmešati pa prebaciti smesu u pleh od šporeta obložen papirom za pečenje. Peći koru oko 15 - 20 minuta zavisno od rerne da blago porumeni. Pečenu koru prebacimo na kuhinjsku krpu, sklonimo papir za pečenje i ostavimo da se ohladi.

Umutiti margarin i šećer u prahu, dodati hladan puding i dobro umutiti.


Na koru nanati žele od višanja i ravnomerno razmazati. Preko višnje naneti fil i isto tako poravnati ( ostaviti malo fila za premazivanje oko torte za kraj ).

Izmeriti koru i podeliti na 6 - 7 traka širine 5 - 6 cm (od širine zavisi koliko želite da torta bude visoka ).

Uviti prvu traku lagano bez pritiska i staviti na tacnu za filovanje. Oko prve rolnice motamo ostale trake nastavljajući jednu na drugu.

Umutiti slatku pavlaku ili šlag po uputstvu sa kesice i dekorisati po želji. Staviti da se hladi par sati i uživati u svakom zalogaju. Prijatno!





6,897 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page