Karamel i čokolada, dobitna kombinacija. Prhki keksići, tope se u ustima. Brza priprema a nestanu za dan...
Potrebno je:
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu
300 gr brašna
Fil:
200 gr karamel preliva ( ili 150 gr karamel bombona, 4 kašike slatke pavlake )
Glazura:
200 gr mlečne čokolade
U posudu za mešenje staviti naseckani margarin sobne temperature, dodati šećer u prahu i polovinu brašna. Mesiti rukom uz postepeno dodavanje preostalog brašna. Smesa će na početku biti mrvičasta ali će se postepeno kako budete mesili i menjati. Postaće mekša i kompaktnija. Oblikovati testo u loptu prekriti providnom folijom pa ostaviti u frižideru na 30 minuta.
Prohladjeno testo staviti na radnu površinu posutu brašnom, malo posipati brašna i na testo pa oklagijom lagano rastanjiti testo na 3 - 4 mm. U testu nema ni kvasca a ni praška za pecivo pa testo neće mnogo narasti prilikom pečenja. Modlicom po želji vaditi krugove i redjati u pleh obložen papirom za pečenje. Od ostatka testa ponovo oblikovati lopticu pa rastanjiti i vaditi krugove dok imate materijala. Kolačići se peku na 180 stepeni 10 - 15 minuta. Potrebno je da ostanu svetle boje, paziti da ne potamne.
Ja sam koristila domaći karamel, recept možete pronaći OVDE. Vi možete nabaviti gotov u bilo kom marketu ili možete otopiti karamel bombone i slatku pavlaku.
Kada su keksići pečeni, ostaviti par minuta da se prohlade. Potrebno je da karamel bude topao ili ako kuvate bombone i slatku pavlaku samo malo prohladiti. Stavljati karamel na svaki kolačić po 1/2 kašičice. Raditi brzo da se karamel ne ohladi i stegne. Ako se to i desi, samo malo zagrejati pa nastaviti.
Otopiti mlečnu čokoladu na pari ili na tihoj vatri bez ulja i margarina pa stavljati isto po 1/2 kašičice preko karamela. Ako malo i curi sa strane keksića, ništa ne smeta, ukus će i dalje biti fantastičan.
Kada kolačići budu gotovi, potrebno je samo da se ostave u frižideru da se čokolada stegne na 10 - 15 minuta i možete poslužiti. Prijatno!
Comments