top of page

ČOKOLADNI KOLAČ SA MALINAMA

Potrebno je:

4 jaja

4 kašike šećera

50 ml ulja

2 kašike brašna

2 kašike kakao praha

1/2 praška za pecivo

200 ml čokoladnog ili običnog mleka


Za kremu:

800 ml mleka

8 kašike šećera

8 kašike brašna

1 vanilin šećer

50 gr crne čokolade 

250 gr margarina

100 gr šećera u prahu


Za voćnu kremu:

300 gr malina

5 kašike šećera

100 ml vode

2 kašike gustina


Za preliv / ganaš:

250 gr crne čokolade

400 ml slatke pavlake


Za kremu dobro izmešati brašno, šećer, vanilin šećer i polovinu mleka da nema grudvica. Dodati i ostatak mleka, promešati pa staviti da se kuva na srednjoj temperaturi uz neprekidno mešanje sve dok se ne zgusti.

Dodati 50 gr čokolade, skloniti sa šporeta i mešati sve dok se ne istopi. Prebaciti u drugu posudu, prekriti providnom folijom i ostaviti da se skroz ohladi.

Za biskvit odvojiti belanca i žumanca. Umutiti belanca u čvrstu penu uz dodavanje šećera. Dodati žumanca i još malo mutiti da postane penasto. Dodati ulje pa promešati. Izmešati brašno, kakao i prašak za pecivo pa isipati u umućenu smesu. Sve dobro izmešati da nema grudvica.

Pripremiti tepsiju oko 32 x 22 cm, podmazati i posuti brašnom. Isipati umućenu smesu, poravnati pa staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 - 20 minuta, zavisno od rerne. Pečen biskvit ostaviti da se ohladi.

Izmešati maline i šećer pa staviti da se kuvaju 10 - ak minuta. U malo vode umešati gustin, sipati u maline, kuvati par minuta da se zgusti pa ostaviti da se ohladi.

Umutiti margarin i šećer u prahu.  Postepeno dodavati hladnu kremu i sve dobro umutiti i ujednačiti. 


Hladan biskvit posipati čokoladnim ili običnim mlekom. Ostaviti 1 - 2 minuta da upije pa premazati kremom od malina. Poravnati pa preko staviti umućenu kremu. Sve ravnomerno premazati pa ostaviti u frižideru dok pripremite preliv.




Za preliv / ganaš zagrejati slatku pavlaka do ključanja.

Posebno u činiju staviti izlomljenu čokoladu na komade pa preliti zagrejanom pavlakom. Mešati sve dok se čokolada ne istopi.

Izvaditi kolač iz frižidera, lagano preliti čokoladni ganaš, ostaviti da se prohladi pa u frižideru na par sati, najbolje preko noći. Prijatno!





Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page