Prvo pripremiti koru. Umutiti žumanca i šećer dok ne dobiju malo svetliju boju i dok se šećer ne istopi. Sipati ulje i mleko pa izmešati žicom. Dodati brašno i prašak za pecivo pa dobro umutiti i izmešati žicom.
Pripremiti tepsiju ili kalup 24 x 24 cm. Staviti papir za pečenje pa isipati umućenu smesu. Poravnati i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta zavisno od rerne.
Pripremiti šam. U jednu šerpicu sipati vodu do sredine i staviti da se kuva. Pripremiti staklenu ili keramičku posudu ili neku drugu šerpicu. Bitno je da ta posuda kada je stavite na ovu prvu šerpicu može par milimetara ući unutra ali da ne dodiruje vodu.
U drugu posudu staviti belanca, dodati šećer, vanilu i limunov sok. Izmešati žicom da se malo šećer istopi. Staviti posudu na prvu šerpu sa proključalom vodom. Smanjiti na srednju temperaturu i kuvati belanca 10 - ak minuta uz neprekidno mešanje. Belanca će se zagrejati i biti malo redja, pojaviće se pena. Potrebno je proveriti prstom. Malo promešajte penu i malo dublje je potrebno da budu belanca vrela. Trebalo bi da je 10 minuta dovoljno da se pasterizuju pa skloniti sa šporeta.
Odmah početi mućenje mikserom na najvećoj brzini oko 8 - 10 minuta da bi dobili čvrst šam.
Sa ispečene korice skloniti papir za pečenje pa staviti na tacnu. Preko korice staviti umućen šam, poravnati i dekorisati po želji. Ostaviti da se dobro ohladi pa iseći na kocke i poslužiti.
Odličan recept, jednostavan za pripremu, bez špilovanog šećera. Čvrsta šampita i posle 3 dana ako slučajno ostane neka kocka. Prijatno!
Comments