Prelepi i preukusni, prhki, pogodni za sve prilike i slavlja...
Potrebno je:
250 gr maslaca ili margarina
200 gr šećera u prahu
2 jaja
1 vanilin šećer
Rendana korica limuna
Prstohvat soli
500 gr brašna + za rad
Kao dodatak: 3 kašike kakao praha po želji
Za spajanje:
Džem od kajsija ili po izboru
Eurokrem ili nutela
Umutiti maslac ili margarin sobne temperature sa šećerom u prahu. Dodati jaja i sve umutiti penasto. Sitno narendati koricu od jednog limuna, dodati prstohvat soli, vanilin šećer i uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo. Podeliti na dva dela. Jedan deo ostaviti u posudu, dodati kakao prah pa umesiti i ujednačiti testo. Vi ne morate. Možete ostaviti testo u jednoj svetlijoj boji ili možete u sve dodati kakao.
Svaki deo testa umotati u providnu foliju pa ostaviti u frižideru na 30 minuta.
Oklagijom rastanjiti testo na 3 - 4 mm pa modlicama po izboru vaditi keksiće. Redjati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni oko 8 - 10 minuta. Biće mekani pa ih ostaviti u plehu par minuta.
Pečene i hladne keksiće podeliti. One keksiće koji će biti kao poklopci preko džema ili eurokrema posipati šećerom u prahu.
Džem ili eurokrem možete stavljati kašičicom na keksiće ili napuniti kesu za ukrašavanje ili običnu za zamrzavanje pa odseći vrh. Kako je vama lakše...
Gotove keksiće možete poredjati u posudu sa poklopcem i čuvati više dana. Prijatno!
Comments